Na grzybobraniu

DSC_0160

4 października 2018r. klasy IVa i IVb wzięły udział w terenowych warsztatach z edukacji ekologicznej pt. „ Grzyby jadalne i trujące ‘’   zorganizowanych przez Ośrodek Edukacji Ekologicznej w Szymbarku.

Dzieci zostały podzielone na grupy i zaopatrzone w koszyki wyruszyły z instruktorami do lasu. W trakcie części terenowej dzieci miały okazję poznać zasady zbierania grzybów, poznały gatunki chronione występujące w pobliżu OEE (sromotnik bezwstydny, szyszkowiec łuskowaty, szmaciak gałęzisty, purchawica olbrzymia, sarniak dachówkowaty) i dowiedziały się różnych ciekawostek o tutejszej mykoflorze, np. co to jest tzw. „czarcie jajo” (stadium początkowe owocnika sromotnika bezwstydnego). Największe zainteresowanie wśród uczestników wzbudził jadalny grzyb o fioletowej barwie lakówka ametystowa, która bardzo licznie występuje w kwaśnej buczynie rosnącej w pobliżu OEE i u podnóża Wieżycy.

Po powrocie z terenu na uczestników czekało mnóstwo atrakcji. Zorganizowano konkursy:

  • rozpoznawanie pospolitych i rzadkich gatunków grzybów,
  • na największego znalezionego grzyba zebranego podczas warsztatów,
  • na grzyba o najbardziej oryginalnym kształcie,
  • na najładniejszego grzyba.

W programie znalazło się również ognisko z kiełbaskami, gry i zabawy o tematyce przyrodniczej, test wiedzy o grzybach dla nauczycieli i wiele innych atrakcji.

Tym pożytecznym zajęciom  sprzyjała słoneczna pogoda, toteż uczniowie wracali z nich w dobrych humorach.

 

To Top